Kétszínű hazafiság

Tetszik, vagy sem, Románia az egyetlen olyan állam, amelyik importálja a koronavírust. Naponta ezrével érkeznek haza a vörös zónákból menekülő román állampolgárok, akik a magyarországi humanitárius folyosónak köszönhetően simán beutazhatnak az országba. Hogy ezért mikor, mekkora árat fizet Románia, megjósolhatatlan.
A lakhelyük szerinti karanténba küldött hazatérők jelentős része toszik az elzárásra. Kilóg a zártságból, ölelkezik rokonsággal, barátokkal, vásárol, lötyög az utcákon.
Iohannis államfő megadta az alaphangot, a szokottnál erősebb hangnemben felkérte őket, maradjanak kint a fenekükön, mert hiába utaznak haza húsvétra, elzárás vár rájuk. Ezt most sok közszereplő szajkózza, de édeskevés. Amíg nem zárják le a határokat a diaszpóra elől, naponta ezrével hozzák be a vírust.
Piros-sárga-kékbe csomagolva.
Mert a román politikának legalább az utolsó órában vállalnia kellene a határok mindenki előtti lezárásának ódiumát. De késlekednek, hisz a liberálisoknak a sokmilliós diaszpóra voksa életszükséglet lesz majd a parlamenti választásokon. Már hogy rúgják össze a port velük?
Pedig nincs más kiút. A hazaindulók személyes felelőssége nulla, de ezt a politikusok is tudják. Amúgy a kint élők verik a mellüket, mekkora románok. Választásokkor hórát táncolnak az urna előtt, lobogókba burkolózva indulnak voksolni.
De nekik most kellene bizonyítaniuk román hazafiságukat. Azzal, hogy helyben maradnak, nem fertőzik meg Romániában szeretteiket, barátaikat, ismeretleneket az utcán, járműveken, boltokban.
Ja, az egyéni érdek, az egoizmus felülírja a szolidaritást, a köz javát. Az országét, amelynek zászlaját annyit lobogtatják olasz, spanyol stb. városok utcáin, a rendezvényeiken. Hisz hányat láttunk „bőgni” kint tévériportban a haza után.
Ők a szelektív románok.
A hozzájuk hasonlóan románságukat szelektíven lóbászó politikai vezetésnek azonnal döntenie kellene.
Pedig lehet, már ma késő.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategoriák